Entertainment

5 Fasen van uitstelgedrag

Uitstel gedrag
Wegens uitstelgedrag geen betere afbeelding gevonden

Je verkiest een Star Wars marathon boven een dagje studeren. Op je werk is er van uitbollen op vrijdag geen sprake aangezien je maandag heel de dag tevergeefs geprobeerd hebt om een propje in je collega haar openstaand blikje Cola light te katapulteren. Je bent een blog begonnen met je broer en je merkt dat alle artikels, tot op dit eigenste moment, door hem geschreven zijn (In my defence: de lijnen code die ik voordien schreef om deze blog mogelijk te maken, zal hij niet rap neerpennen). Uitstel gedrag, ik denk dat zowat iedereen er weleens last van heeft. Tijd om daar eens wat dieper op in te gaan.

Wist je dat vrouwen uitstelgedrag bij een man een hele grote afknapper vinden. Daar denken ze na een slechts twee minuten durende vrijpartij wel meestal anders over, if you know what i mean.

Wat stellen jullie zoal uit? Schrijf het zo snel mogelijk neer bij de reacties, anders schuif je het toch weer op de lange baan.

Fase 1: De goede intenties

Je weet wat je moet doen. Een doel stellen en ervoor gaan. Geen gezever meer, vanaf nu ben je één van die personen die alles kan verwezenlijken waar je je gedachten op zet. Je gaat deze taak afwerken, het vervolgens Zorro-gewijs met één vloeiende beweging van je to-do lijstje schrappen en het respect winnen van vrienden, familie en collega’s. Let’s do this!

Fase 2: Minimale tijdsbesteding en maximaal rendement

Maandagochtend moet ik er mee klaar zijn en dat zal wel niet langer dan drie uur in beslag nemen toch? Dus zondag avond om 21u starten en zo lig ik nog om middernacht in mijn bed. Fluitje van een cent. Tijd voor een marathon Breaking Bad!

Zo was ik tijdens de blok voortdurend bezig met het berekenen van het laagste cijfer dat ik kon halen, om zo toch nog een paar afleveringen te kunnen bekijken. Helaas geraak je hier niet ver mee op een examen wiskunde. Tip: laat douchen en eten achterwege.

Fase 3: Afleiding zoeken

Het wordt tijd om serieus te worden en eindelijk je taak uit te voeren. Maar je bureau opruimen lijkt plots heel interessant. Je zal namelijk beter werken als die proper is. Niet snel alles weg leggen, nee, elke balpen moet correct op je bureau liggen. Parallel en op exact 10 cm van de rand. Dat latent aanwezig autistisch trekje komt even bovendrijven en je voelt plots de drang om je potloden volgens hun hexadecimale kleurcode te rangschikken. E-mails beantwoorden is natuurlijk ook een belangrijke taak en je kleerkast kan ook eens een onderhoud gebruiken. Je kan het evengoed direct grondig doen, niet?!

Fase 4: De kunst van het vermijden

Je hebt ondertussen zowat alles gedaan wat ook maar een beetje productief was. Nu gaat het puur om het vermijden.

Toch maar eens naar de winkel gaan dan? Hoe zou het nog zijn met de aambeien van de buurman? Hé, kan ik nog iets doen voor iemand? De vaat? De kraan ontkalken? Het gras trimmen op één millimeter? Neen? Zeker?

Zelf staren naar een witte muur is aantrekkelijker dan het afwerken van wat je aan het uitstellen bent. Zou een opgeruimd bureau echt bijdragen tot je productiviteit? Uit onderzoek blijk je 12% productiever te zijn. We zijn goed bezig!

Laten we eerlijk zijn, je bent dit waarschijnlijk net aan het lezen terwijl je eigenlijk iets anders zou moeten doen. Busted! Ga je je focussen en verder werken? Dacht van niet! Lees gerust verder, we hebben nog genoeg artikels die je moet doornemen.

Fase 5: Paniek en zelfhaat

Oh nee, oh nee, oh nee! Geen tijd meer!

Zweterige handen, zwakke knieën en je hart gaat als een gek tekeer. Zou ik aan een doktersbriefje geraken?  Die van die platte band heb ik al eens gebruikt, dus dat gaan ze niet meer geloven. Mijn hond moet dringend naar de dierenarts? Neen, die is deze maand al drie keer gestorven. Tijd om je ontsnapping naar Mexico te plannen, het einde is nabij.

Dit gaat mij nooit meer overkomen. Elke keer hetzelfde liedje. Neen, dit was de allerlaatste keer dat mij dit is overkomen. Het is tijd om jezelf wakker te schudden, aan jezelf te werken, een paar zelfhulp boeken te lezen en voor altijd te stoppen met dit uitstelgedrag. Nuja, dat is voor morgen…

1 reactie

1 reactie

  1. beeckman peter

    12 januari 2016 at 10:46

    wie het schoentje past, trekke het aan zeker ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Top