Entertainment

American Football voor dummies

American Football voor dummies

Zondag is het zover, de Super Bowl! Voor vele Amerikanen het sportmoment van het jaar, voor ons onbekend en onbemind. Enkel de halftime show en de beste reclamespotjes zie je hier en daar eens verschijnen. Verder niets. Ik zit elk jaar op die ene dag, in het midden van de nacht, te zoeken naar een degelijke stream om het toch te kunnen volgen. Voor zij die mij willen vergezellen maar niets van het spelletje weten, we leggen het even uit:

In een ver verleden heb ik er mij, samen met mijn jongste broer, aan gewaagd. Na vele typisch Amerikaanse films bekeken te hebben, gingen we resoluut voor de quarterback posities. Het op handen en voeten gedragen worden na de winnende touchdown pass, konden we ons allebei al inbeelden. Helaas werd snel duidelijk dat er hier in België geen cheerleaders langs de kant staan, en dus hebben we er snel de brui aan gegeven.

Sindsdien kijken we elk jaar naar de Super Bowl. Nu hij werkt en we beiden een vriendin hebben zal dit helaas niet meer samen zijn. Ik zal zondagnacht dus alleen vertoeven voor de tv, ik betwijfel dat mijn vriendin mee wil kijken. Nog geen week geleden zat ze, Beyonce fan zijnde, vol bewondering te kijken naar de halftime show van 2013. Compleet onder de indruk van haar performance voor een vol stadion. Probeer maar eens uit te leggen dat al dat volk daar zat om naar sport te kijken.

De basis tot American Football.

National Football League (NFL)

De NFL bestaat uit 32 teams, opgesplitst in 2 afdelingen, de American Football Conference en de National Football Conference. Elke afdeling heeft 4 poules van 4 ploegen. Na zestien wedstrijden gaan de acht poulewinnaars samen met de twee beste verliezers van elke ‘conference’ naar de play-offs (neen hier worden de punten niet gehalveerd zoals in België, het begint gewoonweg opnieuw) van hun respectieve afdeling. De uiteindelijk kampioenen in de NFC en de AFC spelen de Super Bowl.

 

Het spel wordt opgedeeld in 4 kwartieren (quarters) plus half time plus quarter period stoppages plus 2 minute warnings plus 6 time-outs per team plus media time-outs plus blessurebehandeling plus de algemene pauzes na een onvolledige pas of wanneer het spel buiten de lijnen eindigt… Het is dan ook niet te verbazen dat een wedstrijd enkele uren kan duren.

Nadat alle spelers geïntroduceerd zijn, het Amerikaans volkslied gezongen is, enkele jets over gevlogen zijn, trainers elkaar de hand geschud hebben en de coin toss beslist heeft wie er mag beginnen,zijn de 2 teams klaar voor de kickoff.

Offence vs Defence

Op een veld van 100 yards (91,44 meter) wisselen de twee teams van elf spelers af tussen aanval en verdediging. De ploeg in balbezit krijgt telkens 4 pogingen (downs) om minstens 10 yards (9 meter) terreinwinst te boeken (mekaars land proberen te veroveren, kan het nog Amerikaanser?). Als ze daarin slaagt krijgt ze opnieuw 4 pogingen om verder het veld op te schuiven. Wanneer ze met de bal de eindzone (endzone) van de tegenstander bereikt hebben, scoort de aanval een zogeheten touchdown van 6 punten.

Na een touchdown kan het aanvallende team kiezen. Ofwel kiezen ze voor een vrij trap tussen twee de lange palen( voor één extra punt),ofwel krijgen ze één enkele poging om vanop de twee-yard-lijn een nieuwe touchdown te scoren. Hiermee kunnen ze twee extra punten verdienen.

Als het aanvallend team er niet in slaagt om in 4 downs de opgelegde 10 yards op te schuiven, krijgt de verdediging de bal terug. Vaak kiest de aanval al bij de 4de poging er voor om de bal te trappen (punten) naar de verdediging opdat die van ver op haar eigen helft aan de aanval zou moeten beginnen. Wanneer de aanval dicht genoeg bij de eindzone is geraakt, kan ze op de vierde poging ook een vrije trap binnen de palen proberen te trappen. Zo’n ‘field goal‘ levert drie punten op.

Quarterback

Om terreinwinst te boeken beraden de coach en quarterback een tactiek. Daarbij hebben ze de keuze om de ovalen bal met een voorwaartse pass door de lucht tot bij de vangers (wide receivers) te krijgen of de bal af te geven aan een loper (running back). In geval van nood kan hij het ook zelf op een loopje zetten. Uit eigen ervaring, raad ik dit ten zeerste af!

Ondertussen doet de verdedigende ploeg er alles aan om de aanvallers af te stoppen. Het spel stopt wanneer de speler die de bal krijgt wordt getackeld, buiten de lijnen loopt of een pass niet kan vangen. Wanneer de verdediging een pass kan onderscheppen of de speler in balbezit de bal laat vallen, mag de verdedigende ploeg meteen gaan aanvallen.

 

Simpel toch? Hier stopt het echter niet. Zo zijn er nog duizenden andere regeltjes waarmee ik jullie niet ga vervelen. Gewoonweg omdat ik ze zelf niet allemaal ken, en geloof mij ik heb er mij al meerdere malen aan gezet. Met deze basis kom je wel al heel ver. Hotdog in de aanslag, biertje erbij en genieten maar. Veel kijk plezier.

 

 

Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Top