Eten

Bicky uitjes, het gefrituurde goud

2016-04-20 04.04.20 1

Sinds de opmars van de Bicky Burger kan je tegenwoordig in alle warenhuizen de ondertussen wereldberoemde Bicky ajuintjes kopen. Ajuin dat gefrituurd werd, meer is het niet. En toch. De krokantheid en licht geroosterde smaak maken dat ze niet alleen zalig zijn op een hamburger maar ook overheerlijk zijn bij andere gerechten, salades en ja zelf op de boterham. Probeer het zelf uit en je zal zien dat het idee zo gek nog niet is.

Vleesgerechten

De combinatie van vlees en ajuin is sowieso een match made in heaven. Als je die ajuin dan ook nog eens in de frietpot klaarmaakt, dan kan niets nog mislopen. Vooral bij Oosterse gerechten zijn ze onwijs lekker. Onderstaande gelakte varkensspiesjes met pinda saus is daar een goed voorbeeld van. Smeer het vlees, voor je ze van de barbecue haalt, nog even in met saus. Op die manier blijven de uitjes lekker vastkleven. Zalig! Gebruik ze zeker ook eens om bijvoorbeeld een Thaise curry, bami, chicken wings,… mee af te werken.

2016-04-20 04.04.20 1

Gegrilde en gelakte spiesjes van varkenshaas met pindasaus en gefrituurde ajuintjes.

 

Visgerechten

Bij visgerechten vind ik ze iets minder passen, maar het kan wel. Zo gebruikte ik ze onlangs om mijn Amerikaanse crabcakes te paneren ( samen met panko). De licht geroosterde smaak past perfect bij het zoete krabvlees.

20160123_122319-1

Amerikaanse krabkoekjes met pikante yoghurt dressing en slaharten

Salades

Ik hou er ook van om deze gefrituurde goudklompjes in salades te verwerken. Niet te veel maar gewoon ter afwerking van bijvoorbeeld een salade met brie en appel of bij een caesar salade.

 

Groenten

Gefrituurd of niet, ajuin is en blijft een groente. Nu is het uiteraard niet zo dat ik elke portie bloemkool, wortel of broccoli overgiet met een zak gefrituurde ajuintjes ( het moet ook nog wel een beetje gezond blijven) maar er zijn zeker wel een aantal geslaagde combinaties. Zoals hieronder bijvoorbeeld. Het krokante van de ajuintjes past namelijk zeer goed bij de zachte textuur van de aubergine.

2016-04-20 05.57.54 1

Gegrilde courgette, courgette en ajuin uit de oven met citroen zeste en gefrituurde ajuintjes.

Op de boterham

Na de boterhamcombinatie pindakaas + een schelletje jonge kaas, is die met kipsalade en gefrituurde ajuintjes mijn absolute favoriet.  ‘De Jelle special’, zo werd hij genoemd bij mijn vrienden op de hogeschool. Meestal deed ik er trouwens ook nog wat curry ketchup overheen. Een vreemde combinatie, dat geef ik toe, maar zelf de grootste criticasters hebben dat jaar moeten toegeven dat hij best lekker is. Zeker na een avondje stappen!

2016-04-19 12.37.24 1

 

Wraps

Het zachte van de wraps past perfect bij het krokante van ajuintjes. Het recept van het gerecht hieronder kan je trouwens hier vinden.

20160109_144836-1-1

Mexicaanse tortilla met gefrituurde kip, gepekelde groenten en sriracha mayonaise.

 

 

 

Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Top