Eten

Bloemkool stoemp met Tierentyen mosterd, Brugse Dentelle en bieslook

12754851_10153903396597716_2134630651_o

Bloemkool gratin in witte saus is een oerdegelijk Vlaams gerecht. Ik ben er zot van en daar ben ik vermoedelijk zeker niet alleen in. Voor velen heeft het iets nostalgisch en ook bij ons is dat het geval. De bloemkool gratin van mijn oma was heerlijk. Elke maandag werden we tussen de middag van school gehaald om bij haar te gaan eten. Geen boterhammen met Samson worst die middag. Neen, een ouderwets boerengerecht eerder. De gratin was één van die zovele gerechten dat ons de nodige groeispurt bezorgde dat jaar. Vechten om het krokante kaas korstje moesten we niet. Bert lust geen kaas en Hans, nou die moest eerst zijn grote broer laten opscheppen als hij niet van tafel wou gaan met een wedgie. Worstje onderaan op het bord, linksboven twee aardappelen, rechtsboven de bloemkool en voor de waaghalzen een lepeltje Gentse mosterd. Om dan vervolgens al je frustratie van die slechte toets rekenen uit te werken op je vork.  Pletten die handel. Lepels in de aanslag, aanvallen! Wel, Dit nostalgisch gerecht vormt de basis van mijn stoemp.

Een gerechtje waarmee ik trouwens wil meedingen naar de prijs voor de beste Belgetarische stoemp. Een wedstrijd georganiseerd door Carrefour. Meer informatie hierover kan je hier vinden. Niet dat ik een kans maak tussen de vermoedelijk honderden inzendingen, maar mijn oma zei altijd: “when live gives you patatoes, make stoemp!”

Dit heb je nodig (2p):

  • 3 aardappelen
  • 2 eetlepels graan mosterd
  • Bieslook
  • Bloemkool roosjes ( ongeveer een kwart bloemkool)
  • 75 gram Brugse Dentelle ( of een andere smeuïge kaas)
  • Zout
  • Een scheutje melk
  • Nootmuskaat

Zo ga je te werk:

  • Kook de aardappelen en bloemkool samen gaar en giet ze af.
  • Kruid met zout en nootmuskaat. Ik heb liever geen peper in mijn stoemp maar ieder zijn ding natuurlijk.
  • Stampen!
  • Voeg een scheutje melk en de blokjes kaas toe. Meng tot het geheel lekker smeuïg is.
  • Meng er wat mosterd door en werk af met gehakte bieslook.

Vragen?  Stuur ons gerust een berichtje! 

 

Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Top