Stijl

De mancave: onze favoriete vintage stoelen

EAMES LOUNGE CHAIR

Of een huiskamer de naam ‘mancave’ mag dragen, dat wordt mede bepaald door de meubels die er in staan. Een cocktail zeteltje of rotan stoeltje van Rohé Noordwolde mogen dan misschien super leuk zijn, ze zijn eerder schattig dan stoer en zodus niet direct mancave waardig. Welke eigenschappen moeten ze dan wel hebben? Wel eerst en vooral moeten ze de nodige comfort bieden na een hard day at the office en moeten ze de nodige troost kunnen bieden na het niet hitten van die gehoopte flush tijdens een spelletje poker. Ze moeten ook strak zijn zodat niemand nog op je bierbuik let als je er in zit maar het belangrijkste is dat ze hoog “badass” gehalte hebben. Onderstaande stoelen voldoen zeker aan deze criteria en zijn zo wat mijn absolute favorieten. Vintage porno, zo zal ik het maar noemen. Schrik niet, ze zijn relatief kostelijk. Je vrouw of vriendin zal dus een tijdje geen nieuwe schoenen kunnen kopen met jouw creditcard. Welke is jullie favoriet?

Eames rocking chair

De rocking chair mag dan misschien net iets minder impressionant overkomen qua grote, hij is stoer door zijn design en vooral lekker gezellig. Een echte eyecatcher om je in terug te trekken met een goed boek en een tas koffie. De stem van Frank Sinatra uit je krakende oude Grundig platenspeler en je trouwe viervoeter naast je. Ik zou er alvast voor tekenen. De stoel werd ontworpen door Charles en Ray Eames, grote namen in het design wereldje.

EAMES ROCKING CHAIR

Barcelona chair – Mies van der Rohe

Less is more. Deze stoel mag dan misschien iets minder franjes hebben dan mijn andere favorieten, hij is elegant, eerlijk en vooral heel functioneel. Hij werd ontworpen voor het Duitse paveljoen van de Wereldtentoonstelling van 1929 in Barcelona. De stoel is in verschillende uitvoeringen te verkrijgen en heeft een bijhorend voetbankje voor extra comfort.

BARCELONA CHAIR

Eames lounge chair

Het is jullie vermoedelijk wel opgevallen dat ik een grote fan ben van het olijke Deense duo. Wel, dit is nog zo één van die pareltjes van hun hand. Een peperduur kostuum, blinkende schoenen, sigaar in de mond, een glas whiskey en dit allemaal op de bovenste verdieping van The Empire State Building. Zie je het voor je? Like a boss! Uiteraard is dat slechts een utopie, maar toch. Elke kans om een klein beetje van dat droombeeld in huis te krijgen, is meegenomen. Vooral de combinatie van het zwarte leer en de houten achterkant vind ik prachtig. Stijl en elegantie in een zeer comfortabele uitvoering. Kwijl, kwijl, kwijl.

EAMES LOUNGE CHAIR

Papa bear chair – Hans J. Wegner

De naam van deze stoel zegt al genoeg. Zoals een echte papa beer het vergaat, omarmt deze zetel je met zijn twee berenpoten en neemt hij je mee terug naar de jaren 50.  Deze vintage klassieker is niet alleen heel leuk qua design, hij is ook nog eens heel comfortabel. Maar pas op, even je ogen laten rusten en je valt in een lange winterslaap.

De stoel werd ontworpen door Hans J. Wegner, een Deense meubel ontwerper die een heel belangrijk rol gespeeld heeft in het op de kaart zetten van Deens design. Hij staat voornamelijk bekend voor het ontwerpen van stoelen.  Andere bekende ontwerpen zijn bijvoorbeeld de Y stoel en de stoel  JH 501. Wil je er zo eentje aanschaffen? Wel, Je moet het vel van de papa bear  niet verkopen voor hij geschoten is. Hij is namelijk vrij kostelijk. Ook hier weer zijn er heel wat reproducties op de markt. Voor de originele betaal je al gauw +5000€.

PAPA BEAR CHAIR

The Egg chair- Arne Jacobson

Je hebt zo van die stoelen die je automatisch aan één of andere schurk uit de Bond films doen denken. De Egg chair is er zo één van. Hoe graag zou ik deze niet hebben. Al is het maar gewoon om mij, met een spinnende grumpy cat op de schoot, melodramatisch te kunnen omdraaien wanneer mijn vriendin komt vertellen dat ik de vaat moet doen.

The Egg chair werd ontworpen door Arne Jacobsen in 1958 voor de lobby en de receptie van van het Royal hotel in Kopenhagen. De specifieke vormgeving maakte dat toeristen er heerlijk in konden ontspannen en zorgde er tevens voor dat ze wat privacy hadden. The Egg chair is groot en impressionant en dat maakt dat deze design klassieker een stoel voor echte mannen is. Hij is te verkrijgen in meerdere kleuren, maar mijn favoriet blijft die in leren uitvoering. Stoerder kan het niet toch? Momenteel is de stoel nog altijd enorm gegeerd en je kan hem in verschillende design stores vinden. De populariteit heeft er bovendien ook voor gezorgd dat er heel wat remakes op de markt zijn. Afhankelijk van uitvoering en afwerking betaal je toch al gauw 5000-10000€. Ik heb niet gezegd dat dit de meest goedkope stoelen waren hé.

THE EGG CHAIR

 

Wil je graag één van deze badboys aanschaffen? Tik ze even in (rechtsboven) op retrostart en je kan zien in welke winkel je ze kan aankopen. Stuur gerust even een foto om ons jaloers te maken. 

 

 

2 Reacties

2 Comments

 1. Lucas

  2 april 2016 at 16:09

  Laatst bij iemand thuis in die Eames Lounge Chair gezeten. Heel chill, maar aiaiai wat is die duur 🙂

  • Jelle

   2 april 2016 at 16:30

   Helaas wel he! past helaas ook niet binnen mijn budget :p

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Top