Entertainment

En toen kochten we een huis

Huis-verkopen-Den-Haag

Woensdag avond 19.30 u. Mijn vriendin en ik ploffen neer in de zetel met een nummer 36 en 29 van bij de afhaal chinees. Op de keukentafel liggen een tiental bundeltjes verticaal en horizontaal geschrankt op mekaar. Opzegdocumenten, simulaties hypothecaire krediet, bezoldigingsfiches,… Een stapel dat de laatste twee a drie maanden gestaag gegroeid is maar nu bijna zijn maximale hoogte bereikt heeft. Net voor het openen van mijn zak roze kroepoek heb ik het voorlopig laatste stapeltje op de hoop gegooid. ‘Onderhandse verkoopovereenkomst woonhuis’. Het is zover, we hebben een huis gekocht!

Een huis zoeken, dat vergt wat van een mens. Ik kon het dan ook niet laten om even mijn ervaringen met jullie te delen. Misschien herken je er wel een aantal zaken uit of heb je er zelf iets aan in de toekomst.

Als Sherlock Holmes op de huizenmarkt

Zodra je de beslissing genomen hebt om de stap richting eigen woonst te zetten, kan de zoektocht beginnen. Vanaf dat moment ligt er, tijdens een avondje tv kijken, geen dekentje of een bak popcorn op je schoot maar een laptop. Alle immobiliën websites worden grondig binnenste buiten gekeerd. Zoekfuncties worden bewaard en vakjes waarbij staat dat je op de hoogte wil gehouden worden, worden aangevinkt( doe ik anders nooit). Wie iets moois en niet te duur wil, moet snel zijn. Je bent voortdurend op je hoede. Klaar om die niet al te diepe geldbuidel boven te halen.

Op snelheid gepakt

Voor sommige huizen moet je heel snel zijn. Dat zorgt ervoor dat je vaak een aantal pareltjes misloopt. Frustrerend!

Het is dinsdag 10 u als ik tijdens een gesprek op het werk de ringtoon van mijn facebookmeldingen hoor uit mijn rechter broekzak. Dat lees ik straks wel even. Als ik daarna mijn gsm bovenhaal, lees ik: “Jelle , is dit niets voor jou? Leuk huisje met een ruime tuin. Staat er nog maar van deze morgen op”.  Geen 5 minuten later heb ik het desbetreffende immobiliën kantoor aan de lijn. “Het huis is zonet verkocht meneer” “Wat???”.

Dat zag er toch net iets anders uit op de website

De makelaar:  “Dag Janne en Jelle, bedankt om even langs te komen”.

Ik: “Excuseer?”.

De makelaar:  “Welkom en bedankt dat jullie even wouden komen kijken”.

Ik: “Wat?”

De makelaar:  “Welkom”

Ik: “Ah ja ok, hallo, ik had u niet goed verstaan”. “Is er hier altijd zoveel lawaai?”

De makelaar: “Stond dat op de website niet vermeld? Helaas grenst de expresweg aan de achterkant van de tuin. Dat is echter wel het enige minpuntje van dit pand.  De bereikbaarheid is anderzijds natuurlijk ook wel een meerwaarde”.

Helaas, waargebeurd ( alé, misschien iets minder extreem). Sommige huizen zijn net iets minder indrukwekkend dan dat ze op foto lijken.  Wat volgt is dan een rondleiding met een gefakete ‘moh dat is interessant’ en ‘ah ja zo erg is dat niet dat de keuken slechts 1m² groot is’.

En plots moet je een bouwkundig expert zijn

Ik heb twee linker handen, heb nog nooit in mijn leven iets verbouwd, begrijp de ballen van elektriciteit en verwarming en kan niet inschatten welke verbouwing wat precies zal kosten. Elk zijn stiel, dat is waar, maar als je onverwachte kosten wil vermijden, dan ben je maar beter wat voorbereid.

Helaas kan je niet bij elk bezoek een kenner meenemen dus de dag voor je bezoek pompen vrienden en familie je nog even vol met wijsheden. Vergeet zeker het bouwjaar niet te vragen en peil ook zeker even naar de EPC. Bekijk en voel even aan de muren, is er een nieuw dak nodig?… Daar sta je dan met je A4tje vol vragen waar je, toegegeven, eigenlijk ook niets mee bent aangezien je er niets van begrijpt. Wat volgt is een reeks antwoorden waarbij je naderhand niet eens weet of dat nu slecht of goed is. En tijdens een rondleiding toegeven dat je er als klant eigenlijk niets van af weet, dat is in de verkoop nu ook niet direct de beste strategie.

De wanhoop nabij

Na honderden huizen online te hebben bekeken en hemel en aarde te hebben verschoven om een aantal huizen te kunnen bezoeken, begint de frustratie groter en groter te worden. Zeker als je budget niet echt prinselijk is, zit je vaak al iets sneller in dat stadium. Gaan wij nu echt nooit een huis vinden? Is dat alles wat wij maar kunnen krijgen met ons budget? Dan maar een huis zonder tuin en met een keuken uit de tijd van de Neanderthalers zeker…?

En dan, plots

Het is maandag avond en ik open mijn laptop. Klaar voor mijn dagelijkse immobiliën frustraties. In de weerspiegeling van mijn scherm zie ik het afwasborsteltje onaangeroerd liggen. 19.15 uur Mijn vriendin komt pas om 23.00 uur thuis dat kan wachten. Zoals gewoonlijk. Na een paar keer groen gelachen te hebben, in de zin van ‘ serieus , vragen die mensen zoveel voor zo’n krot’, vind ik geheel onverwachts iets dat mij aanspreekt.  vier muren, een keuken, een tuin en niet aan de autosnelweg. “Schat, kijk eens even op je gsm, ik stuurde je iets door. Bel ik voor een afspraak?” “ja!”.

De beslissing

Met een zachte klik valt de deur, tot dusver nog niet onze deur, achter ons dicht. De weg naar de auto lijkt langer dan bij aankomst. Het is stil en afwachten wie als eerste het woord neemt. Ik trek mijn wenkbrauwen omhoog, zucht en wen mijn blik richting haar. Ze lacht. Ze knikt. ‘”ja?”, vraag ik. “uhu’”

En nu? Wie denkt dat het moeilijkste dan achter de rug is, is mis. Je mag dan wel een huis gevonden hebben waarin je jezelf ziet wonen, maar hoe ver wil je daarvoor in de buidel tasten. Vier dagen, zo lang zouden ze ons in spanning houden. Het verlossende telefoontje kwam onverwacht een dag vroeger, tijdens de voorbereiding op een avondje stappen. Ons bod werd aanvaard. Het bier vloeide rijkelijk die avond.

Onderhandelen als een financieel expert

Woonbonussen, variabele rentevoeten, mandaten, mensualiteiten… het zijn maar een aantal van de woorden waarmee ze je om de oren beginnen gooien. Plots moet je de financieel expert uithangen bij banken die naar eigen zeggen allemaal de beste lening kunnen voorschrijven. Met nul voorkennis en financieel inzicht ( althans op dat vlak dan toch), dat durf ik eerlijk toe te geven, trok ik met knikkende knieën naar de eerste bank op het lijstje van 10. Wist ik veel of het nu beter was om een variabele of vaste rentevoet te nemen, … Je vrienden en familie kunnen helpen maar die hebben natuurlijk allemaal een andere lening, bij een andere bank, onder andere voorwaarden. Gaandeweg zijn dat gelukkig dingen die je wel leert. Wat volgt is een spelletje ‘banken tegen mekaar uitspelen’.

 

Een huis kopen, het is een gedoe. Als je echter, na je al dat gedoe achter de rug hebt gehad, glimlachend naast mekaar in de zetel zit met een bord vol Chinees, wel dan vergeet je dat vrij snel. Want het resultaat is er ééntje om wel heel hard naar uit te kijken.

 

 

14 Reacties

14 Comments

 1. Julie

  12 mei 2016 at 18:01

  Wauw, Jelle! Jouw schrijfstijl ?Je moet hier echt je job v maken!

  • Jelle

   12 mei 2016 at 18:03

   Haha dankje Julie. Misschien toch beter mijn jobke behouden. Juist een huis gekocht remember :p

 2. Marlies

  12 mei 2016 at 19:14

  En wij waren erbij ( bij het avondje met het rijkelijk vloeiend bier ?)

 3. Lien

  12 mei 2016 at 23:05

  Herkenbaar en dus heel wijs om te lezen 🙂 x

  • Jelle

   17 mei 2016 at 09:46

   Merci Lien 🙂 Jullie ondertussen al iets gevonden?

 4. Lucas

  14 mei 2016 at 18:05

  Nice, gefeliciteerd! Binnenkort volgen de ‘home decorating’-blogs? 😉

  • Jelle

   17 mei 2016 at 09:46

   Haha merci Lucas! Misschien wel al denk ik eerst iets te zullen moeten schrijven in de trend van ‘ hoe overleef je als je volledig blut bent :p ‘

 5. Lieven

  17 mei 2016 at 16:58

  Met de steun van een goeie financieel expert lukt da goed 😀

  • Jelle

   17 mei 2016 at 17:15

   Haha! We hadden u misschien wat sneller moeten inschakelen 😉

 6. Bernard

  17 mei 2016 at 22:06

  Tweemaal proficiat:
  1. Voor de aankoop van jullie huis.
  2. Je schrijfstijl!!!
  Ciao,
  Ikke

  • Jelle

   18 mei 2016 at 08:30

   1.Dankuwel, we nodigen jullie wel nog eens uit als we wat gesetteld zijn! 🙂
   2.Dankuwel! 🙂

 7. Emma Merlevede

  18 mei 2016 at 15:42

  Gefeliciteerd hoor!!!
  Tip: sommige verzekeringsmakelaars (niet-banken) bieden ook kredieten aan… Verzekeraar en bankagent.. is niet hetzelfde! 😉

  Hoe meer je klant bent, hoe mooier het tarief, maar informeer zeker rond!! enig ‘nadeel’, als je niet-klant bent zullen ze sowieso vragen om verzekeringspolissen in 1 pakket bij hen te plaatsen.

  • Jelle

   18 mei 2016 at 18:05

   Ja tot die constatatie zijn we ook gekomen. Merci Emma 🙂 Duidelijk iets waar je goed in thuis bent!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Top