Sports

EK 2016: Waarom wij jaloers zijn op de Nederlanders

Met de eerste oefenmatch tegen Portugal in aantocht, begint het bij ons stilletjes aan door te dringen. Het EK en de bijhorende EK finale, is in zicht. Het is 16 jaar geleden dat België nog eens mocht deelnemen, dus de zenuwen staan nu al strak gespannen. Onze noorderburen daarentegen hebben de boot richting Frankrijk gemist. Geen derby der lage landen dus dit jaar. Volgens sommigen een gemis, anderen zijn hier heel opgetogen over. En wij? Wel, wij zijn eerder jaloers dat zij niet aan het EK hoeven mee te doen. Hunk? Jaloers? Klopt! En wel om deze redenen:

Pas op. Deze blogpost kan sporen van sarcasme bevatten. 

Het stress niveau

Voetbal is een feest, dat wel. Maar oh wat kan ik opgaan in het spelletje. Zodra het eerste fluitsignaal geklonken heeft, staan de zenuwen ten huize Beeckman strak gespannen. Een roetsjbaan doorheen emoties, dat is het. Paniek, irritatie, vreugde, wanhoop,… alles komt aan bod. Niet voor onze noorderburen. Neen, terwijl wij 90 minuten lang (om dan nog te zwijgen van die dodelijke verlengingen) tegelijkertijd ouder en jonger worden, kunnen zij de doodgewone dagelijkse sleur verderzetten. Terwijl wij ons aan het opwinden zijn omdat de scheidsrechter een onterechte penalty gefloten heeft, hebben zij de tijd om volledig relaxed naar Goede tijden, slechte tijden te kijken. In alle rust, in alle sereniteit. De gelukzakken!

Rust en stilte

Getoeter van auto’s, gejuich als er gescoord wordt, zingende mensen op straat, spontane volksfeesten tot in de vroege uurtjes. Tijdens het EK zal België weer in rep en roer staan. Wil je rust en stilte, dan moet je bij de noorderburen zijn. Zij hebben daar in de maand juni geen last van. Zalig.

Quality time met de vriendin

Het EK is voor vele mannen het perfecte excuus om het tijdens de week op een zuipen te kunnen zetten. Meer nog, het is een sociale verplichting om dat te doen. Want wie tijdens een match van de Rode Duivels liever bij zijn vriendin in de zetel zit, wordt niet alleen nagekeken. Hij krijgt ook nog eens de onuitwisbare stempel van ‘sloef’ op zijn voorhoofd. In juni is er in Nederland, in tegenstelling tot in België, wel plaats voor romantiek en genegenheid. Geen verplichte avonden met de vrienden, gewoon gezellig voor de buis naar Greys Anatomy kijken met je geliefde. Was ik maar een Nederlander.

De hese stem

Al dat gejuich, geroep en gejoel is best belastend voor de keel en voor je stem. Gezondheid, t’is zo belangrijk.

Op reis gaan

Je moet je maar eens voorstellen dat je tijdens de EK finale tussen België en Duitsland ( in hoeverre dit mogelijk is) net op reis bent. Ik mag er niet aan denken. In de vakantieplanning moest hier dus rekening mee gehouden worden. Maar wat moet het leuk zijn om gewoon op reis te kunnen gaan wanneer je wil, zonder te moeten vrezen dat net dan jouw land de finale moet spelen. Sommigen kunnen dat deze zomer, anderen moeten het risico nemen.

Vermoeidheid

Met je vrienden samen naar de match kijken, bier drinken en daarna bij een zege van de Rode Duivels het stad intrekken om samen met alle andere fans tot een stuk in de nacht te feesten. Daar wordt een mens nu eens echt moe van. En dat terwijl je de volgende dag moet gaan werken. Mochten wij nu Nederlanders geweest zijn dan hoefden we helemaal niet tegen die vermoeidheid te vechten. Op tijd in bedje, zalig!

De productiviteit op het werk

Het EK begint en plots is iedereen op het werk een voetbalfanaat. Het begint al bij het binnenkomen. ‘En de match gisteren gezien?’, ‘ wat voor een wissel was dat jong’, ‘ ik heb gehoord dat Kompany toch zou spelen deze avond’,... Waar je anders gewoon achter je computer zou kruipen, ontstaan plots conversaties op het werk. Vreselijk al dat sociaal gedoe. In Nederland zal daar in juni niets van te merken zijn. Neen, elke dag dezelfde koffiepraat, dezelfde formele contacten. Zo hoort het.

Concentratie op het werk

Bij aankomst op het werk toch nog even de site van het nieuwsblad checken. Niemand geblesseerd afgehaakt? Toch ook nog even die goal van Lukaku en de verwachtte opstelling voor komende match bekijken. Daar hebben de Nederlanders gelukkig geen last van deze zomer. Zij kunnen toekomen en direct geconcentreerd aan het werk gaan. En dat 8 uur per dag. Dag in, dag uit tot wanneer ze met de caravan (Uitspraak: kereven) op zomerreis vertrekken.

Een overdaad aan bier

Tijdens de voetbal wordt er wel al eens een biertje gedronken. De groentenbak in de frigo moet plaats ruimen voor een aantal flesjes Jupiler, op de tafel staat een oude bloempot vol kroonkurken. Bij verlies moet het verdriet verdronken worden, bij winst is er een feestje in de maak. Tijdens zo een EK wordt niet gedronken, er wordt gezopen. Goed voor het lichaam is dat niet hé. Wij prijzen de Nederlanders gelukkig. Zij zullen geen extra kilootjes bijkomen voor ze op reis gaan en kunnen gewoon genieten van een lekkere kamillethee na een dag werken.

 

Nouja, eens die beker binnen is, zullen we dat allemaal wel snel vergeten. Beste Nederlanders, misschien dit jaar toch even voor ons supporteren?

 

Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Top