Eten

FLAVR: eten bestellen bij je buren

14285398_10208939787066464_25744411_o

De temperatuur flirt met de 30 graden. De afwas die er gisteren ook stond, staat er nog steeds. De koelkast bevat niet meer dan wat toespijs, courgettes die ik van mijn neef gekregen heb en een hoogst twijfelachtig stukje kip. Ik hoef geen extra redenen te zoeken om mijzelf te overtuigen de potten en pannen onderaan in de lade te laten liggen en niet te koken. De zin om een kwartier aan te schuiven in de winkel voor een magnetron maaltijd zonder vitaminen en smaak, is ver te zoeken. Mijn wenkbrauwen fronsen bij het lezen van alle mogelijke soorten pizza die je kan bestellen. Serieus, een pizza met kebab, ananas, kip, mais en looksaus? Klassiek Italiaans! Ik klap de computer dicht. Foert, een boterham dan maar.

Op mijn Facebook startpagina zag ik onlangs een advertentie van FLAVR voorbijkomen. Uit nieuwsgierigheid ging ik eens kijken en niet veel later zat ik met een heerlijke maaltijd op de schoot. Om dan een week later zelf ook achter het fornuis te staan. Ja, het kan soms snel gaan.

Het concept

FLAVR maakt het mogelijk om smaakvolle gerechten, gemaakt door thuischefs, te gaan ophalen in jouw buurt. Verse, seizoensgebonden producten en gerechten waar een verhaal achter zit. Gemaakt door mensen met een passie voor koken. Het concept van FLAVR is dus simpel. Een (h)eerlijke maaltijd bestellen, betalen, gaan halen, praatje maken en thuis opeten.

Op de overigens erg gebruiksvriendelijke website geef je je adres in en je krijgt een overzicht van de verschillende chefs (en de gerechten die zij klaarmaken) in jouw buurt. Verwacht geen opgedreven brommertje voor je deur of een jonge snotter die wel erg veel moeite moet doen om wisselgeld te vinden. Neen, je neemt wel degelijk de fiets, auto, step of je longboard en gaat de maaltijd afhalen bij de chef thuis.

 

20160912_103644

 

Het aanbod

Wil je even de Siciliaanse kust opzoeken? Een Mexicaanse fiesta bij je thuis organiseren? Of blijf je liever lekker binnenlands met een klassieke ovenschotel? Het kan allemaal. Het FLAVR team waakt er bovendien over dat de website niet volstaat met dezelfde gerechten. Het aanbod en het aantal chefs lijkt ook elke week aanzienlijk te groeien dus binnenkort heb je nog meer keuze. Ideaal, zolang kwaliteit boven kwantiteit blijft gaan.

 

20160912_104400

20160912_103605

We namen de daad bij het woord en bestelden…

 

Mijn bestelling

Ik besloot te gaan voor het ‘traag gegaard buikspek met sinaas bataat en tomatensalade’. Een niet zo’n alledaags gerechtje voor een simpele weekdag en een gerecht dat vermoedelijk aan +20 euro op de kaart zou staan van eender welk restaurant. Een kleine 10 minuten fietsen later zit ik een pintje te drinken in de keuken van chef Katty en haar man Jan. Achter mij hangt een gigantisch, vintage schoolbord waarop duidelijk een uitgebreide FLAVR brainstormsessie gehouden is. Terwijl ik met een koffielepeltje al Katty haar speciale azijnen aan het proeven ben – ik ben ook zo nieuwsgierig – vertelt ze uitvoerig hoe haar gerechtje tot stand gekomen is. Na een gezellige babbel keer ik gepakt en gezakt huiswaarts. Totale kost: €10 + 20 minuten beweging. En dat laatste is na een dagje werken aan je bureau extra meegenomen!

 

20160908_190905-1

 

Vandaag de dag is het leuk te weten waar je gerecht vandaan komt en te weten dat je gerecht vers gemaakt is. Het sociale aspect en het verhaal achter de gerechten, dat is wat FLAVR zo uniek maakt. Al kan ik mij uiteraard wel voorstellen dat niet iedereen het er voor over heeft om zijn/haar maaltijd te gaan afhalen. Anderzijds hoef je zo natuurlijk niet naar de winkel te rijden en aan te schuiven aan de kassa. Het kost je ook gewoon een stuk minder dan wanneer je gerecht geleverd zou worden. De prijzen die de chefs vragen, zijn over het algemeen ook echt zeer democratisch als je ziet wat je voor je geld krijgt.

De boodschap is gewoon om goed te kijken waar je chef woont, misschien woont hij/zij wel om de hoek, en om het een beetje wijselijk in te plannen. Vermoedelijk ben je sneller met de fiets, kan je mits een kleine omleiding rechtstreeks na je werk passeren,… Op die manier kan je volop van de voordelen genieten zonder dat je daarvoor halsbrekende toeren moet uithalen tijdens het spitsuur.

O ja, en het eten? Wel, het allereerste FLAVR gerechtje dat ik bestelde, was meteen een voltreffer. Vanaf het openen van de verpakking beklaagde mijn vriendin het haar al dat ze ‘neen’ geantwoord had op de vraag of ik ook voor haar moest bestellen. Gelukkig voor haar was de portie groot genoeg zodat ze ook een stukje buikspek in haar mond kon laten smelten. De bataat was overigens stevig gekruid en de verfrissende tomatensalade met granaatappel was het ideale antwoord op de hitte die dag. Heerlijk!

 

14212560_10208897459208294_8511658738669572614_n

 

Mijn ervaring als Chef

Je kan het al raden. Ook bij mij begon het te kriebelen. Mijn agenda zit nochtans goed voel maar kom, één iets extra kon er wel nog bij. Een week later kreeg ik Maarten over de vloer om even kennis te maken. Geen strak in het pak sollicitatie gesprek, maar een leuke babbel in het plat Gents en met een biertje erbij.

Het FLAVR team staat er op elke chef persoonlijk te ontmoeten. Je kan toch moeilijk prediken dat het leuk is om eten af te halen bij je buren, zonder zelf al eens bij de chefs aan tafel gezeten te hebben. Op die manier krijgen ze ook direct zicht op de omstandigheden waarin er gekookt zal worden. Een kwestie van hygiëne enzo. Elk gerecht dat in het aanbod komt te staan, moet bovendien eerst worden goedgekeurd. Of de gerechten dan ook effectief lekker zijn, dat kan je maar op één manier achterhalen: bestellen en proeven.

En zo gooide ook ik dus mijn eerste gerecht op het wereld wijde web. Vijf dagen later drukte één van mijn eerste “klanten” op de bel om haar bestelling op te halen. Mijn eerste 10 porties waren uitverkocht. Nog geen half uurtje later zaten we met vijf, voor mekaar volstrekt onbekende Gentenaars, te aperitieven aan de keukentafel. Terwijl ik, later op de avond buiten zat, kwamen mijn eerste recensies binnen. Bij hen had het gesmaakt, bij mij smaakte het ook naar meer.

En zo geschiedde. Vanaf heden kan je dus elke woensdag bij mij terecht voor een heerlijke, vers bereide maaltijd. Ik zorg telkens voor een klein bijhorend hapje en voor zij die even willen ventileren na hun te drukke werkdag, staan de pintjes koud. Achteraf kan je bovendien de recepten op de blog vinden of gewoon meekrijgen. Een ideale aanvulling op deze blog dus en heerlijk om de mensen nu ook te kunnen laten proeven van mijn gerechten.

 

IMG_20160831_173721 (1)

Naast een hapje of dessertje zit er ook altijd standaard een maandmenu bij de gerechtjes. Voor de oplettende, de data werden wel degelijk later die dag aangepast.

 

IMG_20160831_143202

Een kleine attentie. Zongedroogde tomaatjes en gemarineerde olijfjes als hapje.

 

20160901_140852-1

14/09: Risotto met bloemkool, brie kroketjes en walnoot. Bestel nu.

 

img_5164

21/09: mediterrane gehaktballen met olijven, feta en frisse gremolata. Bestel nu.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste gerechten? Volg mij dan zeker even op Facebook. Maak bij je eerste bestelling gebruik van de kortingscode JELLE en betaal zo evenveel voor je gerecht als voor een frikandel speciaal.

 

En hoe zit het met jullie? Lijkt FLAVR iets voor jullie of juist net niet? Hebben jullie het al eens geprobeerd? We horen het graag!

 

 

2 Reacties

2 Comments

  1. Arne

    12 september 2016 at 19:37

    Wauw! Zal ik binnenkort toch ook eens moeten uitproberen! Klinkt echt wel aangenaam!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Top