Eten

10 tips voor het perfecte stoofpotje

14915131_886947201405238_1371620921031355863_n

Herfst is wat ons betreft het seizoen van de stoofpotjes. Niet alleen zijn ze hartverwarmend tijdens de gure regenachtige dagen, ze lenen zich er ook perfect toe om allerlei heerlijke seizoensgroenten in te verwerken. De bereiding ervan mag dan misschien heel gemakkelijk lijken, toch zijn er een aantal trucjes die je ragout naar een niveautje hoger kunnen tillen. Of het nu een ragout is van rundsvlees, everzwijn, hert of zelf een vegetarische versie, hier zijn de tips van nonkel Jelle.

 

Het aanbakken van je vlees

Eerst en vooral is het belangrijk om je vlees goed te kruiden met peper en zout. Zet je pot op het vuur, voeg wat boter en olijfolie toe en bak je vlees aan in een schroeiend hete pan. Niet alleen zorgt dat voor een krokant korstje, de aanbaksels die vrijkomen zorgen voor extra smaak aan je saus. Zorg ook dat je vlees op kamertemperatuur is en bak niet al je vlees in één keer aan.

 

Kies voor een kwalitatief biertje

Bevochtig je vlees en groenten met een lekker biertje. Veel mensen kiezen voor Piedboeuf of een ander soort tafelbier maar daar ben ik persoonlijk niet echt fan van. Bij voorkeur gebruik ik het liefst donkerbruin bier (Kasteelbier, Leffe,…). Deze zijn net iets bitterder maar hebben een lekkere, volle smaak en geven een mooie kleur aan je saus. Die bitterheid kan je trouwens gewoon wegwerken met een lepel Luikse stroop, honing of bruine suiker. Ook een fruitig biertje zoals Rodenbach of Kriek,… gebruik ik vaak omdat ze je gerecht een tikkeltje zoeter maken.

 

Gebruik een goede bouillon

Van hetzelfde laken een broek. Laat je niet misleiden door goedkope bouillon blokjes. Niet alleen zorgen ze ervoor dat je saus een stuk zouter smaakt, ze hebben ook een hoger vetgehalte en dat zorgt voor een smerig vetlaagje op je saus.  Je hoeft je bouillon daarvoor heus niet zelf te maken. Er zijn ondertussen genoeg kwaliteitsvolle bouillons te vinden in de supermarkt of bij de slager.

 

Voeg wat azijn toe

Voeg een dopje azijn toe aan je saus. Het zorgt ervoor dat je vlees extra mals wordt. Een gouden tip van de bomma.

 

Maak je stoofpotje de dag voordien

Een lekker stoofpotje heeft tijd nodig. Twee tot drie uur zou normaal voldoende moeten zijn maar dat mag gerust wat langer. Laat het vlees zachtjes en op een laag vuur sudderen. Als de pot is afgekoeld, laat hem dan een nachtje rusten in de koelkast zodat het vlees nog meer smaak opneemt.

 

Dik je saus in met een bruine boterham

Giet geen volledige zak dikkingsmiddel door je saus om hem voller te maken. Laat je saus gewoon wat langer indikken of leg er een boterham met mosterd in. Je kan de bruine boterham ook vervangen door speculaas of peperkoek. Ze hebben hetzelfde effect en zorgen op hun beurt weer voor extra smaak.

 

Varieer met kruiden

Met een stoofpotje kan je zo zot doen als je zelf wilt. Beperk je dus niet enkel tot het gebruiken van peper en zout maar durf te experimenteren met wat exotische kruiden. Kruiden die ik graag gebruik zijn kaneel, kruidnagel, kardemon, nootmuskaat, tijm, laurier,… Zeker eens de moeite om te proberen.

 

Keuze van groenten

Een ajuin is essentieel in je stoofpotje maar voor de rest kan je volledig wild gaan wat betreft je keuze van groenten. Broccoli, spinazie, bloemkool,… vind ik persoonlijk net iets minder passen. Raapjes, wortel, pompoen, zoete aardappel, champignons, kool,… passen dan weer perfect in zo’n heerlijk herfst bordje. Voeg je groenten pas op het einde toe aan het geheel en maak ze bijvoorbeeld klaar in de oven met wat verse kruiden en honing. Als je de groenten van in het begin mee laat garen dan verliezen ze hun beet en zo wordt je saus papperig.

 

Durf fruit te gebruiken

Ik hou wel van wat zoetigheid in mijn gerechten. In mijn stoofpotjes gebruik ik dan ook vaak iets van fruit. Ik denk dan bijvoorbeeld aan veenbessen, appel of peer. Ben je geen fan van warm fruit in je gerechten, maar heb je het toch graag iets wat zoeter, dan kan je ook gewoon wat veenbessengelei, uien confituur, Luikse stroop, honing of bruine suiker toevoegen.

 

Roer niet teveel in je pot

Laat je pot op een zacht vuurtje sudderen zodat je vlees niet aanbakt. Zorg ervoor dat je, wanneer je vlees zo goed als klaar is, niet teveel meer in je pot roert. Op die manier voorkom je dat het vlees volledig uit mekaar valt en dat het lijkt alsof het al eens gegeten is.

 

Wat is jullie geheim voor een heerlijk stoofpotje? Laat het ons weten!

 

 

Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Top