Entertainment

I wanted to be the very best

PokemonRed3

En plots is een vreemde, onverzorgde kerel die met zijn GSM voor zich uitloopt geen asociale nerd meer maar een gerespecteerde Pokémon trainer en een potentiële vriend in wording.

Over Pokémon Go is de laatste week al alles gezegd en geschreven. Spontaan ontstaan er meetings, Facebook groepen en in het straatbeeld verschijnen plots mensen die anders het daglicht nooit zouden zien. Chinese toeristen lijken in Brugge eerder foto’s te nemen van de grond waarop de Sint-Salvatorskathedraal gebouwd is in de plaats van de kathedraal zelf te fotograferen en ik stopte spontaan even het typen van dit blogje omdat ik die verdomde Pidgey van op mijn toetsenbord moest verjagen.

Een hype, dat is het voor velen maar voor ons en heel veel van onze leeftijdsgenoten is het vooral pure nostalgie. Een herinnering aan een tijd waar je je slecht rapport counterde door met enige trots de gameboy aan je ouders te geven en te tonen dat je ondanks alles wel je eerste badge binnen hebt. Een tijd waar het niet wakker krijgen van Snorlax op weg naar Route 12 je enige zorg was. Even tijd dus om stil te staan bij ons verleden als Pokémon trainer.

 

Een hartverscheurende keuze

Daar sta je dan. Klaar om het ouderlijke huis te verlaten en om op je eigen benen te staan.  Geen idee wie je tegen het lijf zal lopen, welke gevaren er zijn en al helemaal niet waar de tocht je naartoe zal brengen. Net voor je je eerste stappen zal zetten, word je door je moeder als een soort van gedwongen huwelijk gekoppeld aan een partner.

Iemand die jou zal bijstaan en zal vechten voor jou wanneer het nodig is maar waarvan je op voorhand niet weet of het effectief zal klikken en of jullie relatie effectief kan evolueren naar een hoger level. Uiteraard twijfelde je gedurende je reis nog vaak of je wel de juiste keuze gemaakt had en keek je in het geniep wel eens op je pokedex naar foto’s van andere pokemon. Het hielp natuurlijk ook niet dat je beste vriend er van door ging met één van je andere mogelijke partners. Ja, de keuze tussen Bulbasaur, Charmander of Squirtle was niet gemakkelijk.

 

Je zes beste vrienden

Zes Pokémon, meer kon je niet meenemen op je spannend avontuur. Wie te traag van begrip was, niet goed luisterde of lichamelijk te zwak bleek te zijn om mee te kunnen wedijveren in een virtuele, prestatiegerichte wereld, werd in één of andere daycare center gedropt of in someone’s pc geklasseerd. Een sneer naar de huidige maatschappij enerzijds en tevens een les in sociale psychologie.

Want hoe stel je je reisgezelschap samen? Geef je iemand de kans om te evolueren terwijl die eigenlijk nog niet op volle sterkte is? Neem je allemaal sterke leidersfiguren mee met de kans op jaloezie? Misschien kan een zingende Jigglypuff de nodige rust brengen in het team of een Mr.Mime voor het nodige amusement zorgen?  Hoe dan ook moest je een groot deel van je nieuwe gevangen vrienden teleurstellen. Moeilijke keuzes om te maken als 10 jarige jongen.

 

Je deed maar wat

In tegenstelling tot de kids vandaag, was ons kennis van het Engels, buiten een paar scheldwoorden dan, vrij beperkt. Het enige wat we deden, was alle mensen aanspreken in de hoop dat die ergens plots een Old Rod of een Poké flute zouden geven. De mogelijkheden om opzoekingswerk te doen, waren destijds ook een stuk beperkter. In de lokale bibliotheek waren geen Pokémon naslagwerken te vinden en ook van Encarta, de zoekmachine waar heel de klas gebruik van maakte om zijn spreekbeurt mee te maken, werd je niet veel wijzer.

 

Ratata en Pidgey

Kunnen jullie het jullie nog herinneren? Dat onbeschrijfelijk gevoel wanneer je net je eerste Pokémon gevangen had?Jammer genoeg veranderde dat enthousiasme al snel in frustratie.  Kan een mens niet eens gezellig op bezoek gaan naar zijn moeder in Pallet Town zonder van die smerige ratten en vogels tegen te komen?  

 

Zonder de juiste HM kwam je nergens

Je weg doorheen de Rock tunnel banen zonder ook maar iets van licht te hebben, geen idee hebben hoe je die verdomde bomen kan wegkappen of stenen kan verschuiven,… Het merendeel van je tijd spendeerde je aan het op zoek gaan naar de levensbelangrijke HM’s. En zo werd het al snel duidelijk dat wanneer je ergens wil komen in het leven, je er voor zal moeten werken. Zo niet, dan zal je blijven tasten in het duister. Weer een belangrijke levensles waar we Pokémon Blue aan te danken hebben.

 

Het magische ruilkabeltje

De populairste jongen in de klas was diegene met het ruilkabeltje.

 

Splash, Whiplash, Harden en Growl

Sommige Pokemon hadden eigenschappen waarvan je tot op de dag van vandaag nog steeds geen idee hebt van het nut ervan. Wat zingen, met water spelen of vrolijk heen en weer bewegen, het is allemaal wel schattig en zo maar in een gevecht ben je er gewoon weinig mee. Natuurlijk kan je met die eigenschappen volstrekt gelukkig door het leven gaan, maar het zal je geen badges en bijhorend aanzien opleveren. Het is zo iets als:

Mijn zoon wil graag een eigen bedrijf starten, rijk en succesvol zijn. Aha, dus het is een intelligente jongen met heel wat leiderscapaciteiten? Neen, maar hij kan wel goed puzzelen en kan een hoedje maken uit aluminium folie.  Ah!

 

De tips en tricks

Elk gerespecteerde Pokémon trainer kende wel een aantal van die leuke trucjes die er uiteindelijk voor zorgden dat je met zes Charizards van level 99 opgescheept zat, oneindig veel masterballs in je bezit had en daar uiteindelijk wat uiterst zeldzame Pokémon mee kon vangen. Kennen jullie bijvoorbeeld MissingNo nog?

 

Niet alles is wat het lijkt

De naamkeuze bleek niet altijd zo origineel te zijn. Het is echter pas na een aantal jaar dat je besefte dat Ekans het omgekeerde is van snake, dat Arbok niet veel beter is en dat ’s werelds bekendste toverspreuk uiteindelijk resulteerde in Pokémon genaamd Abra, Kadabra en Alakazam.

 

151

De laatste jaren werden Pokémon genoemd naar keukenbenodigdheden, natuurfenomenen of vreemde ziektes. Echter, ondanks de grote hoeveelheid nieuwe Pokémons deelt elke Pokémontrainer uit de jaren 90 dezelfde mening. Er zijn slechts 151 Pokémon!

 

Welke herinneringen houden jullie over aan die eerste Pokémon ervaringen? Wij halen alvast even terug onze Gameboy van onder het stof om lekker vanop de bank ten strijde te trekken.

Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Top