Eten

Kipballetjes met spliterwten, spinazie, krokante kikkererwten en fetadressing

Processed with VSCO

Van het goede voornemen om gezonder te eten, is voorlopig nog niet veel in huis gekomen. Te koud, te veel uitstappen, te weinig tijd,… Noem een excuus en ik heb hem deze maand bovengehaald om die bak friet met mayonaise te kunnen verantwoorden. Dit weekend echter verscheen deze gezonde topper op onze lange klooster tafel. Heerlijk gekruid kippengehakt, krokante kikkererwten, bitter witloof, spinazie en een frisse, licht gezouten feta dressing. En al zit ik op dit moment met een halfvolle zak Grills chips op mijn schoot, de goesting om weer wat minder vetrijke maaltijden klaar te maken, is terug. Maken gewoon die handel!

 

Dit heb je nodig (twee personen):

  • 400 gram kippengehakt
  • kippenkruiden
  • ras el hanout
  • kikkererwten
  • 1 doosje spliterwten (linzen kan ook)
  • 2 rode uien
  • lookpoeder
  • yoghurt
  • feta
  • 1 citroen
  • jonge spinazie blaadjes
  • olijfolie
  • 2 sjalotten
  • kippenbouillon
  • paneermeel
  • koriander

Zo ga je te werk:

  1. zet een pot met water op het vuur en doe er een bouillonblokje bij
  2. verwarm de oven voor op 180 graden
  3. doe de paneermeel bij het kippengehakt en kruidt het gehakt met peper, zout en eventueel wat verse kruiden. Rol er gelijke balletjes van en laat ze in de bouillon glijden. Als ze boven drijven zijn ze klaar. kruid ze met de kippenkruiden en korst ze nog even aan in wat olijfolie of boter.
  4. giet je kikkererwten af  en spoel ze onder koud water. Droog ze in een keukenhanddoek. Leg ze op een vel bakpapier en overgiet met wat olijfolie. Kruid met de ras el hanout en zout. Bak 50 minuten tot ze krokant zijn.
  5. snijd de ajuin in vier delen en haal de rokken van mekaar. Klinkt kinky, niet? :p Stoom ze gaar (eventueel in het water van de gehaktballetjes), giet ze af en bak ze in een droge (dus zonder vetstof) pan. Laat ze lichtjes zwart worden, zo krijg je een lekkere gerookte smaak.
  6. kook de spliterwten 10 minuten in gezouten water. Giet ze af, spoel ze onder koud water. Zet een pannetje op het vuur en fruit daarin de fijngesnipperde sjalotten. Laat de spliterwten nog even meebakken, kruid met peper en zout en blus met citroensap
  7. was de spinazie en de witloof. Snijd de witloof in smalle reepjes.
  8. voor de dressing: doe een pakje feta samen met 4 eetlepels yoghurt, een klein beetje water, wat citroensap en olijfolie in een blender. Kruid met peper, zout en lookpoeder. Serveer koud.
  9. serveer de spliterwten en de kippengehaktballetjes warm en dresseer met de groenten. Werk af met wat koriander, een scheutje olijfolie, de krokante kikkererwten en natuurlijk onze heerlijke feta dressing! De max!

Smakelijk!

Vergeet je ons trouwens niet te volgen op Facebook?

 

Processed with VSCO

 

Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Top