Eten

Tortilla met krokante kip en sriracha mayonaise

20160109_144614-1-1
Tortilla met krokante kip en sriracha mayonaise

Vorige zomer organiseerde ik voor mijn vrienden een Mexicaanse fiësta. Nacho’s, guacamole, chili, quesadilla en tequila (uiteraard). Echter, de absolute topper van de avond was deze crispy chicken tortilla. Heerlijk gekruide en krokante kip, zoetzure ajuin, vurige jalapeño pepers en knapperige groenten. Afgewerkt met een sausje waarvan je sombrero een meter de lucht in vliegt (het zou zo een Mac Donalds reclame kunnen zijn). En eerlijk, je hebt maar één hap nodig om je op de parelwitte playa del carmen stranden te wanen. Een tequila sunrise in de ene hand, een margarita in de andere. Kwestie van niet uit te drogen in de zon. Mariachi, music please!

Aangezien deze tortilla zodanig in de smaak gevallen was, werd ik subtiel onder druk gezet om hem nog eens te maken. Op oudejaarsavond nota bene. Nu niet direct een eindejaar gerechtje, maar soit. U vraagt, wij draaien zeker? Wil je deze Mexicaanse topper ook eens maken, lees dan gewoon even aandachtig het volgende recept. Ándale! Ándale! Arriba! Arriba!

Dit heb je nodig:

  • panko (Japans broodkruim)
  • kipfilets. Met 1 kip filet kan je 3 tortilla’s vullen.
  • bloem
  • 2 eieren
  • 1 zakje Tex Mex burrito kruiden ( zie foto)
  • rode kool
  • ijsbergsla
  • Een potje mais
  • mayonaise
  • sriracha hot sauce
  • tortilla vellen
  • 1 rode ajuin
  • gefrituurde ajuintjes
  • jalapeño pepers

Zo ga je te werk:

  • Beginnen doe je het best met het marineren van de rode ajuin. Hoe langer deze marineert, hoe frisser de smaak. Snijd de ajuin in sliertjes. Voeg er een half glas water, een eetlepel suiker en een eetlepel natuur azijn (of bvb citroensap) aan toe. Proef even en stel bij naar smaak (niet te zoet of niet te zuur). Zorg dat de ajuin goed onder staat. Zet vervolgens in de frigo.
  • Snijd de kip in mooie, dikke repen. Zorg dat ze allemaal min of meer dezelfde grote en dikte hebben. Op die manier voorkom je dat één van je gasten een halfuur moet kauwen op zijn kip, terwijl de andere de volgende dag salmonella heeft.
  • Zet drie schoteltjes klaar. Één met bloem, één met de geklutste eieren, en één met de panko. Voeg het kruidenzakje toe aan de panko.
  • Kruid de stukjes kip met peper, zout en eventueel met wat kippenkruiden.
  • Wentel ze in de bloem, vervolgens in het ei en als laatste in de panko. Schud even met dat laatste schoteltje zodat de kip ingepakt is in een lekker krokant jasje. Leg ze vervolgens in de koelkast.
  • Snijd de ijsberg sla en de rode kool in dunne slierten.
  • Meng 3 eetlepels mayonaise met wat citroensap en een theelepel honing. Voeg er wat sriracha aan toe, afhankelijk van wat je aan kan. Sriracha is een behoorlijk pittige, friszure chilisaus gemaakt van verse chilipepers, knoflook, azijn, suiker en zout. Deze saus wordt vooral vaak in Thailand gebruikt maar is momenteel ook erg hot (woordspeling, check!) bij ons.
  • Zet de frietketel op 180° en laat de kip zakken. Kip heeft maar een kleine 2 minuten nodig.
  • Warm de tortilla vellen even op in de oven of in de pan.
  • Leg wat knapperige groenten in het midden van de tortilla, leg er de kip op en werk af met de zoetzure ajuin, wat mais,  jalapeño pepers en gefrituurde ajuintjes ( want alles is lekker met gefrituurde ajuintjes). Saus er over en genieten maar.

Smakelijk amigos

 

Manners_-Srirachasaus-over-de-top_-3-600x337 Tortilla met krokante kip en sriracha mayonaise

 

Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Top