Eten

Steak tartaar met rösti

Steak tartaar

Waar ik in de winter vooral behoefte heb aan warme en vetrijke comfort gerechten, heb ik in de zomer of lente vaak gewoon zin in een lichte, gezonde maaltijd. Althans, toch als de zon schijnt. Een lekkere steak tartaar is daar perfect voor. Iedereen heeft er zo wat zijn eigen variatie op maar ik eet hem het liefst heel fijn gesneden, zonder eierdooier, met een goede lepel worcestersaus ( het schrijven gaat mij een stuk vlotter af dan het uitspreken ervan) en mosterd. Eerlijkheid gebied mij wel te zeggen dat ik dit gerecht nooit op restaurant bestel. Aangezien je rauw vlees eet, wil ik namelijk graag de garantie dat het echt vers is. Dus koop ik het gewoon liever zelf. Een vreemd trekje misschien maar een beetje argwaan kan geen kwaad. En trouwens, zelfgemaakt is hij gewoon veel lekkerder. Traditioneel horen er frietjes bij maar ik heb deze keer gekozen voor zelfgemaakte rösti kroketjes. Zeker de moeite waard om eens uit te proberen en bovendien ook ideaal om als hapje te serveren.

Dit heb je nodig voor 2 personen:

  • 2 mooie stukjes vlees ( steak, filet pur)
  • Een lepel mosterd
  • Een lepel worcestersaus
  • Een lepel ketchup
  • 1 sjalot fijngesneden
  • Augurkjes
  • Kappertjes ( appelkappertjes)
  • Zilveruitjes
  • Radijsjes
  • Slaharten
  • 1 ei
  • 2 aardappelen

Zo ga je te werk:

Vergeet niet, je gaat rauw vlees eten. Koop dus je vlees bij een kwaliteitsvolle buurtslager in de plaats van voorverpakt in de winkel. Gewoon even vragen aan de slager om een geschikt stukje dat niet te veel vet bevat. Leg het vlees een halfuurtje in de diepvries. Op die manier kan je hem veel gemakkelijker in kleine stukjes snijden. Doe de fijngesneden stukjes vlees in een grote mengkom en doe daar de mosterd, worcestersaus en ketchup bij. Kruid met peper en zout. Voeg de kappertjes, zilveruitjes, fijngesneden augurkjes en sjalot toe. Zet vervolgens in de frigo. Eventueel kan je het mengsel nog even op een bord met ijs zetten zodat hij extra koud staat.

Rasp de rauwe aardappel en voeg daar een ei aan toe voor extra binding. Kies best een zetmeelrijke aardappelsoort. Kruid met peper en zout. Zet een pan op het vuur met daarin een goede scheut olijfolie. Schep een deel van het aardappelmengsel in de pan en druk het plat zodat je een koekje krijgt. Bak goudbruin.

Leg wat sla, radijsjes en appelkappertjes op het bord en zet hier en daar een puntje mayonaise. Dresseer vervolgens alles op het bord. Klaar.

Smakelijk!

Steak tartaar

Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Top