Eten

Stoemp troef!

Gevulde gehaktbal met stoemp
Gevulde gehaktbal met stoemp

Laat de zijdezachte puree en zalfjes maar aan de vrouwen. Stoemp is stoer en op en top mannelijk. Niet fluweel zacht, maar robuust en met brokken! That’s the way we like it! Elk jaar weer kijk ik uit naar de hartverwarmende winterse gerechten. Stoemp is daar ideaal bij. Kroketten trouwens ook maar die tracht ik toch zoveel mogelijk te vermijden. Alles om te voorkomen dat ik die verrekte solden moet trotseren op zoek naar een nieuwe broek. Voor mij is het eveneens een economisch verantwoorde manier om al die groenteresten op te gebruiken. Dus, laat pasta de zomer maar domineren, in de winter is stoemp troef!

Voor deze stoemp met gevulde gehaktbal fiets ik met plezier een kwartier door de barre vrieskou om een kilootje gehakt van bij de slager. Probeer het zelf ook eens en je zal begrijpen waarom.

20151216_151915_1

Dit heb je nodig:

  • Wortel
  • Knolselder
  • prei
  • Aardappelen
  • Gemengd gehakt ( rund en varken)
  • Ajuin
  • Scheutje porto of cognac
  • Mosterd
  • Runds fond
  • Agar agar of gelatine
  • 1 ei en bloem
  • Paneermeel
  • Enige ervaring met het boetseren van gehaktballen is een meerwaarde

Zo ga je te werk:

  1. Verwarm je oven voor op 180 graden
  2. Snijd de uien in slierten en bak ze aan in wat boter
  3. Blus af met de cognac, voeg wat fond toe en breng aan de kook
  4. Voeg een zakje agar agar toe en een lepel mosterd voor wat extra pit.
  5. Stort het geheel in een schaaltje enlaat het opstijven in de frigo (ongeveer een half uurtje).
  6. Zet een schaaltje met wat bloem, een geklutst ei en paneermeel klaar
  7. Snijd de ondertussen hard geworden vulling in blokjes en boetseer er gehakt rond
  8. Smeer het schaaltje in met wat boter en stop het geheel een 20 tal minuten in de oven (afhankelijk van de grootte). De vulling zal zo weer lopend worden
  9. Kook de aardappelen, knolselder, wortel en prei beetgaar
  10. Voeg een eitje en eventueel een scheutje melk toe en haal er de stamper door

Tip: je kan de uien saus ook apart serveren in de plaats van ze te gebruiken als vulling. Roer wat bacon door de stoemp voor extra smaak en manliness.

Smakelijk!

 

Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Top