Eten

Varkenshaasje met wintergroenten en portosaus

12620466_10153856344727716_388606641_o

Aardpeer en zoete aardappel zijn zo van die vergeten groenten die, geheel onterecht, vaak niet mee in de winkelkar mogen. Zoete aardappel kan je niet overal vinden, ligt vaak op een eerder onopvallende plaats en mensen weten gewoon niet wat ze er mee moeten aanvangen. Hetzelfde geldt bij aardpeer. Hoeveel mensen zouden, na het vinden van een recept op het internet, niet vol goede moed naar de versafdeling van de supermarkt gestapt zijn om daar tot de constatatie te komen dat de aardpeer wel degelijk niet bij het fruit ligt (duh) Hoe dan ook, vergeten groenten zijn super winters, heerlijk, en je kan er zo veel mee doen. Onderstaand gerecht bewijst dat. Een lekker porto sausje er bij en smullen maar. Eens iets chiquer, maar ’t was weekend.

Dit heb je nodig (2p):

  • 1 a 2 varkenshaasjes
  • 1 glas porto voor de saus, 1 voor de dorst
  • 1 theelepel suiker
  • 2 sjalotten
  • 2 blaadjes laurier
  • vleesbouillon
  • melk
  • peper en zout
  • spruitjes
  • 2 grote, zoete aardappelen
  • 4 aardperen
  • optioneel: een spuitzak, uitstekvormpjes,…

Zo ga je te werk:

Voor de saus:

  • Bak je vlees kort aan in een hete pan met wat olijfolie.
  • Haal je vlees uit de pan als het een mooi korstje gekregen heeft.
  • Laat even rusten.
  • Giet het vet uit de pan, en laat de sjalotten even sudderen.
  • Blus af met een glas porto en laat zeker voor de helft inkoken. Voeg een lepeltje suiker toe en de  blaadjes laurier. Als het mooi ingekookt is, voeg dan wat vleesbouillon toe. Laat de saus indikken.

Voor de groenten:

  • Zet een pan met water op het vuur. Voeg wat zout toe.
  • Schil de zoete aardappel en snij in blokjes (of gebruik de uitstekvormen). Kook ze beetgaar samen met de spruitjes. Prik er af en toe eens in om te zien of ze klaar zijn.
  • Een deel van de zoete aardappel mix je  tot een puree. Voeg daarom een beetje melk toe en kruidt met peper en zout.
  • Spoel de spruitjes snel af onder koud water. Op die manier behouden ze hun groene kleur.
  • Zet een potje met room of melk op en kook daarin de aardpeer gaar. Eerst schillen en in stukken snijden uiteraard. Voeg wat zout en peper toe en mix tot een gladde puree.

Het vlees:

  • Zet het vlees nog een 10 minuten in een oven van 180 graden. Laat daarna nog een vijftal minuten rusten onder wat aluminium folie.

Afwerking:

  • Warm de groenten nog even op in een pan met wat boter. Kruidt met peper en zout en eventueel wat Tijm.
  • Proef van de saus. Als die te dun is dan kan je wat maizena toevoegen of een klontje koude boter.
  • Doe de puree in een spuitzak.
  • Dresseer volgens creatieve inval.

Smakelijk

 

12516677_10153875320452716_1759192914_o

 

Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Top